Rozważasz zakup suszarki do grzybów bądź chcesz spróbować innych sposobów suszenia ich w domu? Z całą pewnością nie będziesz żałować tej decyzji i szybko zrezygnujesz z kupowania gotowych produktów z supermarketu. Samodzielne zajęcie się procesem dehydratacji żywności ma bowiem mnóstwo zalet. Sprawdź, dlaczego zdecydowanie warto suszyć zebrane grzyby w domu.
W pełni bezpieczny sposób konserwacji żywności
Każdy sposób suszenia grzybów jest w pełni bezpieczny dla ich kondycji. Nie należy też martwić się o szkodliwość takich produktów, o ile oczywiście zebrało się jedynie jadalne gatunki. Suszarka do grzybów odparuje z nich wodę, chroniąc borowiki, maślaki i inne okazy przed rozwojem bakterii, pleśni i grzybów. Na dodatek ryzyko zniszczenia grzybów w przypadku suszenia jest naprawdę niewielkie, zwłaszcza w porównaniu np. z marynowaniem.
Możliwość zachowania naturalnego smaku i aromatu
Niewątpliwą zaletą procesu suszenia grzybów jest zachowanie walorów smakowych i zapachu przyniesionych z lasu okazów. W ten sposób nawet poza sezonem można przygotować smaczne, aromatyczne dania, które pod względem jakości nie będą zbytnio odbiegać od potraw przyrządzanych ze świeżych produktów. Ważne jest jednak oczywiście prawidłowe przechowywanie suszonej żywności. Domowa dehydratacja grzybów to świetna opcja dla osób, które nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez zupy grzybowej i krokietów z nadzieniem z grzybów czy też lubią od czasu do czasu rozkoszować się smakiem sosu np. z borowików.
Tańsza opcja niż zakup suszonych grzybów ze sklepu
Skuteczną zachętą do suszenia grzybów w domu są bez wątpienia ceny gotowych produktów ze sklepów. Suszone borowiki bądź nawet podgrzybki potrafią kosztować prawdziwy majątek. W przypadku samodzielnych zbiorów i dehydratacji w suszarce ze sklepu online Sternhoff należy liczyć się jedynie z kosztami paliwa i energii elektrycznej. Zebranie i ususzenie nawet kilkunastu bądź kilkudziesięciu okazów nadal jest jednak bardziej opłacalne niż zakup niewielkiego opakowania z supermarketu.
Brak sztucznych ulepszaczy w suszonych grzybach
W przypadku samodzielnie ususzonych grzybów można mieć pewność, że nie ma w nich żadnych sztucznych substancji bądź zanieczyszczeń. Jest to ważne w szczególności dla osób, które starają się spożywać możliwie jak najbardziej naturalną żywność. Ponadto suszenie grzybów w domu pozwala na wybranie jedynie najwyższej jakości okazów ze sprawdzonych terenów, co niestety nie jest możliwe w przypadku zakupu gotowych produktów ze sklepu.
Bezproblemowe przechowywanie suszonych grzybów
Do zalet suszenia grzybów w domu należy również łatwość przechowywania. Najlepiej postawić na szklany słoik, metalową puszkę czy też drewniane pudełko. Ważne jest jednak zadbanie o szczelność opakowania. Należy natomiast unikać wkładania suszonych grzybów do plastikowych worków, w których mogą zwyczajnie spleśnieć. Ponadto zaleca się przechowywanie samodzielnie ususzonych grzybów w ciemnych, suchych pomieszczeniach w temperaturze pokojowej.